Nuorten poikien ideasta syntyi elokuvateatteri

Julkaistu: Keskiviikkona 22.7.2020 kello 21:22

50-paikkainen Navettakino sijaitsee Konneveden Pyhälahdessa, Eino Tuhkasen vanhassa navetassa. Vuonna 2000, kun navetta oli ollut viisi vuotta tyhjillään, syntyi elokuvakoneista kiinnostuneelle 12-vuotiaalle Eemeli Mölsälle ja paria vuotta nuoremmalle Matti Kakolle idea omasta elokuvateatterista -Navettakinosta.

Vaikka nuorten yrittäjien idea tuntui mahdottomalta, innostuivat hankkeesta niin naapurit kuin Särkisalon kyläyhdistyskin. Talkoovoimin vanhasta navetasta purettiin kaikki ylimääräinen ja tilalle valettiin porrastettu katsomo. Pian katsomoon saatiin myös pehmustetut penkit ja ensimmäinen elokuva Kulkurin valssi esitettiin jo vuonna 2001.

Melkein 20 vuotta myöhemmin, Navettakino jatkaa edelleen toimintaansa. Aivan alkuperäisellä, poikien itse korjaamalla projektorilla elokuvia ei kuitenkaan enää näytetä, vaan vuosien varrella laitteisto on päivitetty digiajan hermolle.  Tunnelma Navettakinossa onkin ainutlaatuinen, eikä olekaan ihme, että ihmiset saapuvat elokuvaelämyksille niin läheltä kuin kaukaa.

 

Muokattu Matti Kakon ja Eemeli Mölsän Konneveden joulu –lehteen (2001) kirjoittamasta tekstistä. Jutun tietoja täydennetty Navettakinon omilta sivuilta
https://www.navettakino.fi/

Navettakino on Mulliahon sekä Rauskan lenkin varrella.