Kivisalmi

Kivisalmen silta valmistui vuonna 1963. Silta korvasi aikaisemman lossiyhteyden. 

Etelä- ja Pohjois-Konnevesialtaan erottavassa Kivisalmessa tapahtui 28. heinäkuuta vuonna 1956 kohtalokas liikenneonnettomuus. Koivuranta Oy:n linja-auto oli matkalla Jyväskylästä Kuopioon. Kivisalmen lossille tullessa linja-auton jarrut pettivät, ja auto syöksyi salmeen. Jarrut olivat toimineet vain muutamaa sataa metriä aikaisemmin, kun linja-auto jätti matkustajan kyydistä.

Kantatiellä 69 Konneveden ja Rautalammin rajalla onnettomuudessa hukkui 15 ihmistä. Autossa olleista 18 pelastui. Moottorikäyttöinen lossi, jonka kantavuus oli 20 tonnia, oli uusittu edellisenä kesänä. Kivisalmen rannassa Konneveden puolella on hukkuneiden muistomerkki.

Keski-Suomen museo teki vuonna 1992 rakennusinventoinnin Kivisalmen sillan ja entisen lossin alueelle. Kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti alue on arvokas, sillä Kivisalmen silta ja entisen lossin alue liittyy Kuopio-Vaasa maantien liikenteen kehitykseen. Alue on maisemallisesti merkittävä vesistön ylityspaikka.

Kivisalmesta pääsee suoraan vuonna 2014 perustettuun Etelä-Konneveden kansallispuistoon. Entinen lossialue on nykyisin levähdysalueena. Alueella on vuokralla kesäravintola. Konneveden kunnalla on Kivisalmessa satama laitureineen ja veneenlaskupaikkoineen. Alueella on ruokailukatos, pöytäpenkki-yhdistelmä sekä kuivakäymälä.

Kivisalmen valkoinen kaarisilta on äskettäin peruskorjattu. Korjauksen yhteydessä sillan penkereissä on tehty puuraivausta, jolla siltamaisema on ennallistettu alkuperäiseen asuunsa. 

Kivisalmi
Rautalammintie 1935, Konnevesi, Suomi