Aktiviteetit Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Valitse oma tapasi nauttia kirkkaista vesistä ja vuorimaista.

Veneily

Eteläisen Konneveden saariin levittyvän kansallispuiston koet parhaiten vesiltä. Järven länsiosien suurilla selillä nautit aalloista matka- tai moottoriveneellä. Etelä-Konnevedeltä on Pohjois-Konneveden kautta kanavayhteys Päijänteelle saakka. Veneesi voit laskea vesille veneenlaskupaikoilta eri puolilta järveä. Vältä maihinnousua pienille saarille ja luodoille lintujen pesimäaikaan 15.4.–31.7. Lue lisää veneilyreiteistä ja yrittäjien tarjoamista venekuljetuspalveluista.

Melonta

Sokkeloisen Kodanovisen saariston hiljaisuus ja rantojen pystysuorat kalliojyrkänteet tekevät melontaretkestä unohtumattoman. Vesiretken kruunaa evästauko jollakin Etelä-Konneveden saarten monista rantautumispaikoista. Kansallispuistossa ja sen lähialueilla on useita Rautalammin ja Konneveden kuntien ylläpitämiä melontareittejä.

Patikointi

Enonniemen laaja mannerosa kutsuu vaihtelevasta maastosta nauttivan patikoijan vieraakseen. Kalajan kierroksella (4,6 km) pääsee ihailemaan jättiläishaapoja ja Kalajanvuoren laelta avautuvaa maisemaa. Kolmen vuoren vaellus (14 km) kiertää koko jylhän Enonniemen. Loukkuvuoren lenkki (2,8 km) tarjoaa patikoitavaa Konnevesi-järveltä saapuville. Reitit ovat suurten korkeuserojen vuoksi vaativia. Helppo patikkareitti johdattaa kaikenikäiset Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajan puolikodalle (1 km / suunta). Vuori-Kalajan alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla (300 m) avustajan kanssa.

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Tutustu talviseen kansallispuistoon järven jäällä hiihdellen. Muistathan varoa virtauskohtia. Puistossa ei ole huollettuja latuja ja jyrkkien maastonmuotojen vuoksi mannerosat eivät sovellu maastohiihtoon.
  • Kalastus:
  • Lintujen tarkkailu: Etelä-Konnevesi on kalasääsken valtakuntaa. Kesäillassa järvenselällä kaikuu kuikan kaihoisa huuto.
  • Lumikenkäily: Lumikengät ovat oiva kulkupeli sydäntalven paksussa lumessa. Reittejä ei pidetä auki talvella, mutta ne sopivat hyvin omatoimiseen tai ohjattuunlumikenkäretkeilyyn.
  • Marjastus ja sienestys: Poimi syyskesän marja- ja sieniherkut eväskoriin ja herkuttele metsän antimilla. Marjastus ja sienestys on sallittu jokamiehenoikeudella.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Kiipeä Kalajanvuorelle ja ihastele kansallispuiston katolta aukeavaa maisemaa. Laelta avautuu järvinäkymä länteen eteläiselle Konnevedelle ja idän puolella pilkottaa Hankavesi. Melo tervehtimään Käpynän ukkoa, vuorenhaltijaa, joka väsymättä tarkkailee ohi lipuvia veneitä suopea hymy huulillaan.
  • Pyöräily: Maaston jyrkkäpiirteisyyden vuoksi patikointireitit eivät pääosin sovellu pyöräilyyn. Pyöräilijöille suositellaan Kalajan pysäköintialueen ja Vuori-Kalajan puolikodan välistä helppoa polkua sekä alueen teitä. Puiston järjestyssääntö sallii pyöräilyn vain teillä ja selvästi erottuvilla poluilla. Otathan huomioon muut poluilla liikkuvat.
  • Retkiluistelu: Kiidä peilikirkkaalla jäällä luistimin ja pidä tauko Lapinsalon saaren tai Enonrannan puolikodalla. Muista kuitenkin varoa virtapaikkoja etenkin Konnekoskella ja Siikakoskella. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.
  • Sukellus ja snorklaus: Kurkkaa syvälle villin järvitaimenen valtakuntaan. Konneveden ja Vuori-Kalaja -lammen kirkkaissa vesissä näkösyvyys on huikeat 4-6 metriä. Varsinaisia palveluita sukeltajille ei ole, mutta kohde sopii omatoimisille harrastajille.
  • Uinti: Kruunaa kesäpäivä pulahtamalla kirkkaaseen veteen. Jokamiehenoikeudella saat uida alueen lammissa ja järvissä. Pyysalossa on hiekkaranta. Kansallispuistossa ei kuitenkaan ole virallista uimarantaa.
  • Ratsastus: Puiston lähialueilla on monipuoliset hevosmatkailumahdollisuudet.